UWAGA! Zapisy na to wydarzenie zostały zamknięte.
Limit miejsc został wyczerpany. Zapraszamy do zapisów na pozostałe wydarzenia.
Informacje organizacyjne
Wydarzenia są bezpłatne i otwarte dla całej społeczności akademickiej. Liczba miejsc jest ograniczona – aby dołączyć, należy wypełnić formularz rejestracyjny.
Wykłady i warsztaty odbywają się stacjonarnie na kampusie głównym, w dawnym budynku BUW (Stary BUW, ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, s. 308).
O wykładzie
We współczesnym świecie, w którym panuje nieustanny „karnawał żywności” przy jednocześnie doświadczanym przeciążeniu sensorycznym, wiele osób traci kontrolę nad procesem jedzenia. W efekcie pożywienie przestaje być jedynie środkiem do zaspokojenia fizycznego głodu, a bezrefleksyjna i nadmierna konsumpcja prowadzi do nadmiarowych kilogramów. Sięgamy po jedno ciastko, a kończymy z pustą paczką i poczuciem, że znów nam się nie udało oprzeć pokusie.
Podczas wykładu Uczestnicy dowiedzą się m.in.:
- o psychologicznych mechanizmach kształtujących nasze nawyki żywieniowe;
- dlaczego jemy więcej niż byśmy chcieli;
- czym jest błędne koło diet i dlaczego tak łatwo w nie wpaść;
- jak zbudować swój plan świadomego odzyskiwania kontroli nad jedzeniem.
dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek
psycholog społeczny. Zawodowo od lat łączy pasję do nowych technologii (dyrektor Centrum Kompetencji Cyfrowych UW) z badaniem i poznawaniem mechanizmów związanych z zachowaniami żywieniowymi, szczególnie dotyczącymi odzyskiwania kontroli nad procesem jedzenia. Badała style jedzenia dorosłych Polaków a swój warsztat badawczy doskonaliła m.in. na University of Michigan. Jest koordynatorem merytorycznym studiów podyplomowych z Psychodietetyki (Uniwersytet SWPS), gdzie prowadzi także wykłady i warsztaty podczas których uczy, jak pracować z osobami, które utraciły kontrolę nad jedzeniem oraz jak wprowadzać zmiany nie tylko w nawykach żywieniowych. Autorka szkoleń dla lekarzy i pielęgniarek współpracujących z pacjentami chorymi na cukrzycę.